Maldivler: Turkuaz düşler

Maldivler senelerin rüyasıyken, geçtiğimiz Ağustos ayında ete kemiğe büründü. Balayı tatilimiz için Maldivler’i seçtik. Buna tabii yazdığım kadar kolay karar veremedik ve bir çok opsiyonu değerlendirdik. Maldivler senelerin rüyasıydı ama bütçemizi de oldukça zorluyordu. Maldivler’i anlatmadan önce; gözden geçirdiğimiz diğer opsiyonları da fikir olması açısından paylaşmak istiyorum.

Türkiye’de balayı seçenekleri

Muhteşem otellerde muhteşem bir balayı geçirebileceğinizden şüphem yok. Yurtiçi olmasından mütevellit insan daha insancıl rakamlar görmeyi bekliyor ancak balayı konseptli otellerin fiyatı düşünüldüğü kadar da masum değil. İmkanımız oldukça, uzaklara gitmeye meraklı insanlar da olduğumuzdan, bizim için ilk elenen opsiyon oldu.

Avrupa’da balayı seçenekleri

Öncelikle deniz konseptli bir tatil istediğimizden seçeneklerimiz Yunanistan, Hırvatistan, İtalya, Güney Fransa, İspanya ve Portekiz ile sınırlandı. Ama araştırmalarım doğrultusunda aklımızdaki gibi bir otel (balayı kelimesi bütçeleri etkilediği gibi insanın ruhunu da etkiliyor, insan az da olsa lüks arıyor) bulmak oldukça güç oldu. Bulduğumuz zaman da Maldivler’e benzer rakamlarla karşılaştık.

Tropik adalar

Maldivler’in de dahil olduğu bu grupta; Zanzibar’dan Karayipler’e, Jamaika’dan Bora Bora’ya kadar birçok seçenek mevcut. Biz Tayland’ı Seyşeller’i ve Maldivler’i inceledik. Tayland bütçe olarak daha uygun, şehir gezisi yapma şansınız da var. Ama Artık Maldivler’le Seyşeller’in kumundan mıdır, meridyeninden-paralelinden midir bilmem, hep daha turkuaz hep daha büyülü. “Amaaan, Tayland’a her zaman gideriz.” dedik ve seçenekleri ikiye indirgedik. İkisi de benzer uzaklıkta, benzer coğrafyalar; ama Maldivler’de okyanus üzerindeki bungalovlarda kalabilmek mümkün. O sebeple tercihimizi Maldivler’den yana kullandık.

Maldivler’de balayı için tur şirketlerini de tercih edebilirsiniz, bireysel olarak da balayınızı oluşturabilirsiniz. Ancak Ağustos ayındaki balayı için araştırmaları Şubat sonunda yaptığımda gördüm ki tur ile gitmek çok daha uygun oluyor. Bir yakınımız vasıtası ile kendimiz de otellerde indirim sağlayabilir durumdayken, uçak biletlerini kendimiz almaya kalktığımızda, sadece biletler tur fiyatına geliyordu. Belki çok daha önceden biletler alınırsa, farklı bir durum söz konusu olabilir. İlk yurtdışı seyahatim dışında hiçbir zaman tur ile gezmeyi tercih etmememe, gerek duymamama rağmen; Maldivler’de tur ile gitmenin fiyat dışında da faydalarını gördük. Dönüş uçağımız ertelenince, çaba sarfetmeksiniz akşam çıkış yapabilme hakkı kazandığımız gibi, süreç ile ilgili de takip etmemize gerek kalmadan turun yurtdışı kontakları tarafından adım adım bilgilendirilmiş olduk.

11836897_10153497823047020_4230411444172066726_n
Her gün farklı renkte bir kokteyl denerken…

Maldivler için mevsim

Aslında yaz dönemi Maldivler için yağmur mevsimi. Ama sıcaklık hiçbir zaman düşmüyor. Şansımıza sadece 1 gün yağmura denk geldik. Eğer yağmur yağmasını kendinize dert edecekseniz, balayınızı zehir etmeyin ve başka bir yer tercih edin. Çünkü her gününüz de yağmurlu geçebilir.

Peki süreç nasıl işliyor?

Tur şirketlerinin internet sitelerinde genellikle detaylı fiyat bilgilerine ulaşamıyorsunuz. Size özel fiyatlandırmalar da yapılabiliyor. (Nakit ödeme, erken ödeme vb. durumlarda) Tur şirketini kendiniz arayabilir, ya da aranmak için internet sitelerinden form doldurabilirsiniz. Bir saate kalmadan sizinle iletişime geçecekler. İlgili kişi sizi aradığında tercih ettiğiniz konaklama türü (her şey dahil, yarım pansiyon ya da oda kahvaltı) ve bütçenizi belirttikten sonra; size bütçenize uygun otel detayları ve fiyatları iletiliyor.  Tercihinizi yaptıktan sonra, uçak detayları ile beraber son fiyatı alıyorsunuz. Uçuşlar Dubai aktarmalı yapılabildiği gibi, Katar üzerinden de yapılabiliyor. Katar Havayolları’ndan da çok memnun kaldığımızı belirteliyim. Ve Katar aktarmalı uçuşlar daha ucuz. Toplamda 8 saat olan uçuş süresi İstanbul’dan Katar’a 4 saat, Katar’dan Maldivler’in başkenti Male’ye 4 saat olarak gerçekleşiyor.

Konaklama türü

O kadar ödeme yaptıktan sonra, bir de orada para hesabı yapmamak ve rahat etmek için her şey dahil konsepti tercih ettik. Aslında her şey dahil tercih etmediğinizde de, alışılan yüksek otel fiyatlarını Maldivler’de ödemiyormuşsunuz. Yani su 10 TL değil de, 2-3 TL oluyormuş.

Oda türü

Her otelde okyanus üzeri bungalov ya da kendi özel plajı olan odalar mevcut. Ben çok plaj insanı  olmadığımdan, okyanusun kalbine düşmek istediğimden ve zaten Maldivler’i tercih etmemizin ana sebebi olduğundan okyanus üzerindeki bungalovları tercih ettik. Tabii bu odaların fiyatının daha yüksek olduğunu belirtmem gerek. Genelde diğer odalarla arasında gece başına 50-100 Euro gibi bir fark oluyor. Bu bungalovların da “güneşin doğuşu” ve “güneşin batışı” olarak iki farklı türü var. Gündüz manzaraları açısından çok bir farkları yok ama Maldivler’de güneş batışları daha görsel. Odanızdan izleyemeseniz bile otelin her yerinden izleyebilmeniz mümkün. Bizim odamız doğu tarafındaydı ve batışları hamaklar üzerinden ortak barlardan birinde izledik. Bir gün de, güneşin doğuşunu verandamızdan izleyebildim. Çok özel olmadığını belirtmeliyim. Ya da güzelliğin farkına varabilmek için fazla uykuluydum.

11836889_10153497823807020_2068644587216902227_n
Odamızın manzarası

Bir de gitmeden önce mutlaka otel planlarınıza bakın, turun ilettiği bilgilerle yetinmeyin. Otellerde tur şirketinin bile haberi olmayan bir plan değişikliği (odaların isimlendirilmesi vs.) olabilir. Örneğin bizim otelde aynı isimlendirmelere sahip birbirine bakan  bungalovlar da vardı. Tur şirketine istediğiniz oda yerini ilettiğinizde; “oda ayırtabilmemiz mümkün değil” vs. gibi cevaplar alıyorsunuz ama notunuzu otele de iletiyorlar ve sonrasında çok sıkıntı yaşayacağınızı da düşünmüyorum.

Son olarak okyanus üzeri bungalovlar geceleri dalgalar sebebi ile oldukça sallanıyor, aklınızda olsun. Ben bir gece uykumdan uyanıp, bunun normal olup/olmadığını sormak için resepsiyonu aramak üzereyken eşim tarafından durduruldum.

66
Okyanustan bungalovlar

Otelimiz: Centara Ras Fushi

Maldivler otelleri derya deniz. Çok fazla seçenek var. Her adada bir otel bulunuyor ve ada otelin adı ile alınıyor. Bütçeler de oldukça değişken. Geceliği bizim toplamda verdiğimiz miktarın 5 katı olan oteller var. Bizim otelimiz ise içlerindeki en uygun fiyatlılardandı. Uygun fiyatlı olma sebebi ise sanırım diğer oteller kadar egzotik bir yapıya sahip olmamasından ve küçük olmasından kaynaklanıyor. Yani yüzlerce palmiye ağacının altında serili uçsuz bucaksız plajlar yok. Hatta çalışanların konaklaması için 2-3 katlı betonarme bir bina var. Ama bizim için önemli olan oda konumu olduğu için, sadece restauranta giderken gördüğüm bu betonarme bina ya da plajın&havuzun küçük olması bizi hiç rahatsız etmedi.

11800599_10153497823452020_8970585195704752207_n
Maldivler’de güneş batarken…

Odamız her gün mis kokacak şekilde temizlendi. Yemekler benim gibi seçici bünyeler için bile çok çeşitliydi. Yemeğinizi açık büfe dışında, önceden rezervasyon yaptırmak suretiyle İtalyan ya da Lübnan restaurantlarında da yiyebilirsiniz. Oda genişliği, manzarası, suyun rengi, su altı yaşamı çok güzeldi. Ayrıca dünya üzerindeki en güleryüzlü çalışanlara sahipler. Yorucu yolculuktan sonra aromatik içecekler ve buzdolabında bekletilen havlularla karşılanıyorsunuz. Temizlik yapan, restaurantlarda ya da barlarda görevli olan herkes de çok güleryüzlüydü. Otelin booking puanı da oldukça yüksek.

11222691_10153497823552020_2887136761841995967_n
Yine bir gün batımı…

Aktiviteler

Tüplü dalış, deniz kaplumbağaları ile yüzme, tekne turları, masaj gibi çeşitli aktiviteler mevcut. Çok uygun fiyatlı değiller, hatta bence biraz pahalılar. Aktivite başına 100 dolar gibi düşünebilirsiniz. Biz denizkaplumbağaları ile yüzmek istedik ama onun da gününü kaçırdık.

Neler götürmeli?

Havlu taşımanıza gerek yok, deniz havluları da otel tarafından günlük olarak veriliyor. Aynı zamanda odada yağmurluk ve parmak arası terlik de bulunuyor.

Maldivler’in güneşi çok yakıcı, hassas ciltler gereken tüm önlemleri almalı. Hatta yüzücü kıyafetleri ile yüzülebilir. Palet ve snorkel otelden de kiralanabiliyor ama elbette kendinizinki kadar hijyenik olmayacaktır. Hatta imkanınız varsa bir tane de su altı kamerası temin etmenizi tavsiye ederim. Su altı cidden güzel.

Ben yanımda birçok böcek kovucu da götürdüm ama ne sinek, ne böcek hiç bir haşere ile kaşılaşmadık.

Peki bu rüyanın gerçekleşmesi için ne kadar ödedik? Bu bütçe tamamen ödeme şeklinize, zamanınıza, seçtiğiniz otele bağlı. Biz nakit ve mart başında ödeme yaptığımız için (Mart sonunda fiyatların artacağı söylenmişti, ne kadar doğru bilmiyorum) yapabildiğimiz kadar pazarlıkla 4.100 Euro ödedik. Pazarlık şansınızı kullanın, nakit ödediğiniz taktirde ek olarak 50 Euro da olsa 100 Euro da olsa indirim sağlarsınız.

11039296_10153497822927020_8838111306438710696_n
Centara Ras Fushi’nin hep uzaklara bakan meşhur leyleği Richard…

Maldivler: Turkuaz düşler” üzerine 2 yorum

  1. merhabalar
    Öncelikle yazınız için teşekkürler. biz de balayı çifti olarak 2017 ağustos ayında centara ras fushi otelinin su üstü villasını tercih etmeyi düşünüyoruz. fakat otelde herşey dahil ve gold herşey dahil olarak paket seçeneği var sizce gold herşey dahil 5 gece için geceliğine 100 dolar vermeli miyiz. Ayrıca balayı çiftlerine özel imkanlar süprizler oluyor mu? son olarak da Spa fiyatları nasıl?
    Oraya giden bir çift olarak en doğru bilgiyi sizden başkası veremez 🙂 Teşekkürler

    Beğen

    1. Merhaba, şimdiden mutluluklar dilerim. Umuyorum muhteşem bir tatil geçirirsiniz:) Gold paketin içerisine gün içerisindeki atıştırmalar ve içkiler dahil oluyor sanırım. Biz o paketi tercih etmedik. Çünkü çok içki tüketen insanlar değiliz ve normal paket bize yeterli geldi. Zaten akşamüstü barda belirli bir süre için dilediğiniz içkiyi alabiliyorsunuz ve atıştırmalıklar ikram ediliyor. Biz extraya ihtiyaç duymadık. Balayı çiftleri için kumsalda düğün, romantik yemek gibi organizasyonlar oluyor. Bunların ayrı bir bütçesi var mı bilmiyorum. Otel tarafından da extra bir şey görmedik 🙂 Balayı çiftlerine özel bir ilgi alaka göremesek de tüm otel çalışanları genel olarak ilgili ve güleryüzlü. Belki daha talepkar olunursa bir seyler ayarlanabilir. Son olarak; yanlış hatırlamıyorsam spa ücretleri 150 dolardan başlıyordu. Nacizane fikrim eğer balayı konsepti için çok daha romantik, egzotik ve büyülü bir şeyler düşünüyorsanız bir tık daha yüksek bütçeli oteller tercih edilebilir ama çok havalı olmasına gerek yok, daha uygun fiyata Maldivler’in tadını çıkarayım diyorsanız bu otel gayet iyi bir tercih. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Sevgiler,

      Beğen

Yorum bırakın