Wannsee – Kim demiş Berlin’de yüzülmez

Güneşli bir günde Wannsee’ye yolunuz düşerse, kendinizi bir Akdeniz ülkesinde hissedebilirsiniz. Wannsee gölü; Grunewald’ın kıyısında yer alıyor ve size denizde olduğunuz duygusunu verecek kadar büyük bir göl. Hava güzel olunca Berlinli kendini Wannsee’ye atıveriyor.

Wannsee’ye ulaşım da çok kolay. Berlin Alexanderplatz, Friedrichstrasse, Hauptbahnhof, Zoologischergarten ve Charlottenburg gibi çoğu duraktan S-Bahn’a ya da bölgesel trenlere binerek Wannsee’ye ulaşıyorsunuz. Yolculuğunuz bineceğiniz durağa da bağlı olarak 20 – 30 dk sürüyor.

Peki Wannsee’de neler yapabilirsiniz? Öncelikle bir deniz aşığı olarak; Wannsee’de yüzebilirsiniz. Wannsee’nin kuzeyinde Avrupa’nın en büyük göl kumsallarından biri olan Strandbad Wannsee bulunuyor. Ama dilerseniz başka yerlerde de yüzebilirsiniz. Bunun dışında su sporları, tekne gezileri, piknik gibi aktiviteler de yapabilecekleriniz arasında.

wannsee.JPG
Wannsee

Biz ilk gidişimizde tekne turu yapmayı tercih ettik. Ama yüzmek için de mutlaka gideceğiz. Tekne turlarından en popüleri “7 Seen Rundfahrt”, yani 7 Göller Turu. Bu tur yuvarlak bir rota izliyor, Wannsee’den başlayıp yine Wannsee’de son buluyor. Bunun dışında çeşitli tur seçenekleri de mevcut. Tekne turu yapan iki firma var. Bunlardan birinde 7 duraktan istediklerinizde iniş-biniş yapabilirken, diğerinde böyle bir şansınız olmuyor. Biz duraklarda inmek istediğimiz için Stern und Kreis firmasını tercih ettik. Bilet ücreti 11,5 Euro. Diğer firmada ise 10 Euro idi. Bu turlar genellikle saatbaşı yapılmakla beraber, mevsime göre saatler değişebiliyor. Eğer birden fazla durakta inmek istiyorsanız, sabah saatlerinde yola çıkmanızda fayda var.

Duraklar: Wannsee (Bahnhof – İskeleler tren istasyonundan 4-5 dakikalık yürüme mesafesinde bulunuyor), Kohlhasenbrück, Bahnhof Griebnitzsee, Glienicker Brücke, Potsdam/Cecilienhof, Moorlake, Pfaueninsel, Wannsee

Biletinizi ilgili gişeden alıp, teknenin kalkacağı iskele önünde (ki gişeler iskelelerin hemen önünde) bekliyorsunuz. Bazen inanılmaz sıralar oluyor, gözünüz korkmasın. Bu uzun sıralar toplu taşıma feribotu Bvg’ye ait oluyor, Bvg de aynı iskeleleri kullanıyor. Siz en iyisi önünüzdekine ne sırası olduğunu sorun.

Tekne turunda sizi inanılmaz manzaralar bekliyor. Almanya’nın zenginlerinin sayfiye yeri olarak geçen Wannsee’de göl kenarında birbirinden güzel villalar görüyorsunuz. Değeri milyon eurolar ile ölçülen bu villaların arkalarında orman, önlerinde göl ve yemyeşil bahçeler uzanıyor. Özenmemek elde değil.

ev1
Wannsee’de bir kulüp
ev2
Villalardan biri

Tekne turunun duraklarından biri de Glienicker Köprüsü. Bu köprü Soğuk Savaş süresince, Doğu-Batı arasındaki casus değişimlerinin yapıldığı köprü. Eğer geçen sene vizyona giren ve Tom Hanks’in başrolü oynadığı Bridge of Spies (Casuslar Köprüsü) filmini izlediyseniz, final sahnesi bu köprüde vuku buluyor.

Glienicker Köprüsü.JPG
Glienicker Köprüsü

Biz inmek için Pfaueninsel’i (Tavus Kuşu Adası) tercih ettik. Yalnız indiğiniz durağın ismi ada ama tekne sizi adada değil, adanın 20 metre önündeki anakarada bırakıyor. Ve adaya tek ulaşım küçük ve enteresan bir tekne ile yapılıyor. Gidiş-geliş için 4 Euro veriyorsunuz, sanırım bu adaya ek gelir sağlamak için geliştirilmiş bir yöntem.

IMG-20160818-WA0001.jpg
Pfaueninsel durağı, adeta cennete uzanan bir yol gibi duruyor
Plfaueninsel gidiş.JPG
Pfaueninsel’e gidiş için kullanılan tekne, evet sadece tam karşıya gidiyorsunuz. Hayatınızın en kısa yolculuğuna hazır olun…

Pfaueninsel doğa koruma alanı ilan edilen ve üzerinde sigara içmenin yasak olduğu bir ada. Tekneden indiğinizde patikayı takip ederseniz Schloss Pfaueninsel’e (Pfaueninsel Sarayı) çıkıyorsunuz. Bu saray bana göre bir şatoyu andıran, romantik bir saray. 2. Friedrich ve metresi için yapılan bu saray aslında bir günah sarayıymış.

schloss pfaueninsel
Pfaueninsel Sarayı

Saraydan yukarılara doğru ilerlediğinizde bir sürü tavus kuşu göreceksiniz. Adaya da adını veren bu kuşlar, adanın yeşilliklerini mesken tutmuşlar. Ama maalesef kuyruklarını açışlarını hiç göremedik, kur yapma dönemlerinde değiller heralde ya da bizimkiler dişiydi, bilemiyorum.

tavuskuşu.JPG
Adadaki tavus kuşlarından bir arkadaş

Adanın arkasına doğru yani saraya göre 1 – 2 km mesafede, bir de tarihi bir mandıra bulunuyor ve bu yön güzel manzaralar vaad ediyor, ama bizim vaktimiz kalmadı. Siz erkenden gidin derim. Bir de buralara ulaşmanın tek yolu tekne değil. Wannsee’den toplu taşıma ile ada için tekneye bineceğiniz alana ulaşabilirsiniz. Tabii ki, adaya ulaşım için o küçük tekneden başka şansınız yok. Belki yüzebilirsiniz.

Berlin’de zamanınız varsa ve Berlin havası da sizin yanınızdaysa mutlaka görünüz efendim.

kilise.jpg
Tekne turundan bir kilise ve rüya gibi bir manzara

Yorum bırakın